Beza Ikan Talapia Laut Dan Sungai Perlu Anda Tahu

Beza ikan tilapia laut dan sungai – Ikan tilapia merupakan salah satu jenis ikan yang sangat popular di dunia. Ikan jenis ini boleh ditemui di pelbagai habitat seperti sungai, tasik dan juga laut.

Walau bagaimanapun, terdapat perbezaan antara tilapia laut dan sungai.

Lima Beza Ikan Talapia Laut Dan Sungai

Agak-agak anda, apakah perbezaan paling ketara antara kedua-dua ikan ini? Dalam artikel ini, saya akan senaraikan lima perbezaan antara ikan talapia laut dan sungai.

Antaranya perbezaan daripada sudut habitat, saiz, rasa dan tekstur daging, kandungan nutrisi dan harga.

Habitat

Ikan tilapia laut hidup di laut dan mempunyai keupayaan untuk hidup di dalam air masin. Manakala ikan tilapia sungai pula kebiasaannya hidup di air tawar seperti sungai, tasik dan takungan.

Oleh kerana mereka hidup dalam habitat yang berbeza, kedua-dua jenis ikan ini mempunyai perbezaan dalam penyesuaian badan dan toleransi terhadap keadaan persekitaran yang berbeza.

Saiz

Ikan tilapia laut cenderung lebih besar daripada ikan tilapia sungai. Ikan tilapia laut boleh membesar sehingga 70 cm dan berat sehingga 5 kg, manakala tilapia sungai biasanya mencapai saiz maksimum sekitar 30-40 cm dan berat kira-kira 1 kg.

Rasa dan Tekstur Daging

Ikan tilapia laut mempunyai daging yang lebih padat dan kenyal dengan rasa yang lebih kuat berbanding tilapia sungai. Sementara itu, isi ikan tilapia sungai lebih halus dan lembut dengan rasa yang lebih ringan.

Kandungan Nutrisi

Kedua-dua jenis ikan tilapia ini mengandungi khasiat yang baik untuk kesihatan tubuh badan. Namun, tilapia laut mempunyai kandungan lemak yang lebih tinggi berbanding tilapia sungai.

Selain itu, kandungan asid lemak omega-3 dalam tilapia laut juga lebih tinggi daripada tilapia sungai.

Harga

Ikan tilapia laut cenderung lebih mahal daripada tilapia sungai. Ini kerana tilapia laut sukar didapati di pasaran dan lebih mahal dalam proses pengeluaran.

Akhir Kalam

Walaupun mempunyai perbezaan, baik ikan tilapia laut mahupun sungai sama-sama sesuai untuk dijadikan bahan makanan sehari-hari.

Keduanya boleh diolah menjadi pelbagai jenis masakan seperti panggang, goreng, atau direbus dengan bumbu yang berbeza-beza.

Namun, perlu diperhatikan bahawa kualiti dan kesegaran ikan harus tetap dijaga agar tidak membahayakan kesihatan pengguna.

Belajar Sesuatu?

Adakah artikel ini dapat memberi input kepada anda tentang beza ikan talapia laut dan sungai? Rasa berminat untuk menternak ikan tilapia?

Jika anda inginkan lagi ilmu penternakan ikan tilapia, anda boleh baca perkongsian seorang penternak ini. Klik butang di bawah untuk baca.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *