Punca Ikan Talapia Mati Dan Cara Untuk Mengatasi

Punca ikan Tilapia Mati – Tilapia merupakan sejenis ikan yang banyak diusahakan dan dimakan di seluruh dunia termasuk di Malaysia. Walau bagaimanapun, selalunya terdapat masalah dalam penyelenggaraannya seperti kematian besar-besaran atau kematian ikan.

3 Punca Ikan Tilapia Mati

Dalam artikel ini, saya akan membincangkan punca kematian tilapia, faktor yang mempengaruhinya, dan cara mengatasi masalah ini.

Kualiti Air Yang Buruk

Salah satu punca ikan tilapia mati ialah kualiti air yang kurang baik. Air yang tercemar dengan bahan kimia, bakteria atau toksin boleh menyebabkan ikan menjadi stres dan sakit, dan akhirnya mati.

Selain itu, paras oksigen yang rendah di dalam air juga boleh menjejaskan kesihatan ikan, terutamanya jika kolam atau terlalu sesak.

Serangan Penyakit

Penyakit juga merupakan punca utama kematian tilapia. Beberapa jenis penyakit yang sering menyerang tilapia termasuklah jangkitan kuman, parasit, virus atau kulat.

Gejala yang muncul pada ikan yang sakit biasanya berubah warna, hilang selera makan, lesu, atau bintik-bintik putih pada kulit ikan.

Keadaan Persekitaran Tidak Sesuai

Keadaan persekitaran yang tidak sesuai seperti suhu air yang terlalu tinggi atau terlalu rendah, pH air yang tidak sesuai, atau kepadatan ikan yang terlalu tinggi, juga boleh menyebabkan kematian tilapia.

Artikel Berkaitan: Empat Penyakit Ikan Tilapia Merah Perlu Anda Tahu

Cara Mengatasi Masalah Kematian Ikan Tilapia

Pulihkan Kualiti Air

Air yang terlalu kotor atau tercemar, mempunyai tahap oksigen yang rendah. Tahap pH yang tidak sesuai boleh menyebabkan tekanan kepada ikan dan mencetuskan pelbagai penyakit pada ikan.

Oleh itu, meningkatkan kualiti air adalah sangat penting dalam mengurangkan risiko kematian tilapia.

Terdapat beberapa langkah yang boleh anda ambil untuk meningkatkan kualiti air dalam kolam, termasuk:

  • Bersihkan kolam atau dengan kerap untuk membuang makanan dan serpihan ikan yang tidak digunakan.
  • Lakukan penukaran air secara berkala. Sebaik-baiknya, kira-kira 10-20% air kolam perlu ditukar setiap minggu.
  • Kekalkan paras oksigen di dalam air dengan pam udara bagi memastikan paras oksigen dalam air dapat dikekalkan dengan baik.
  • Pantau suhu air dengan kerap kerana air yang terlalu panas atau terlalu sejuk boleh menjejaskan kesihatan ikan tilapia.

Lakukan Rawatan

Apabila ikan tilapia dijangkiti penyakit, rawatan segera wajib diberikan bagi mencegah penyakit itu daripada merebak dan menyebabkan kematian kepada ikan-ikan yang lain.

Rawatan tilapia boleh dilakukan dengan menggunakan ubat atau bahan semulajadi yang mempunyai sifat antibakteria, antikulat, atau antivirus.

Beberapa contoh ubat yang digunakan untuk rawatan tilapia ialah sulfadimethoxine, oxytetracycline, dan erythromycin. Selain itu, bahan semulajadi seperti ekstrak tumbuhan herba atau minyak pati juga boleh dijadikan sebagai rawatan alternatif.

Namun, sebelum menjalankan rawatan, perlu melakukan diagnosis yang betul terhadap penyakit yang menyerang tilapia. Ini akan membantu menentukan jenis rawatan yang betul dan mengelakkan penggunaan ubat yang tidak sesuai atau tidak berkesan.

Di samping itu, perlu memberi perhatian kepada sukatan dan cara menggunakan ubat-ubatan tersebut agar tidak merosakkan kualiti air di dalam kolam.

Pilih Benih Berkualiti

Benih ikan yang berkualiti mempunyai daya tahan yang lebih baik terhadap penyakit. Dengan memilih benih yang berkualiti, kita dapat memastikan ikan tilapia kita akan membesar dengan sihat dan kuat, seterusnya mengurangkan risiko kematian ikan.

Beberapa ciri benih tilapia yang berkualiti termasuk saiz yang seragam, warna cerah dan kusam, serta tiada tanda-tanda penyakit seperti luka, bintik, atau sirip yang rosak.

Selain itu, benih tilapia yang berkualiti biasanya datang daripada baka yang sihat dan terpelihara dengan baik.

Tetapkan Kepadatan Ikan Yang Sesuai

Kepadatan yang terlalu tinggi boleh menyebabkan tekanan kepada ikan, meningkatkan risiko jangkitan penyakit, dan mengurangkan kualiti air dalam kolam, yang semuanya boleh menyebabkan kematian ikan.

Kepadatan ikan yang sesuai ini bergantung pada saiz dan keadaan kolam, serta saiz dan jenis tilapia yang anda pelihara.

Sebaik-baiknya, kepadatan ikan tilapia dalam kolam perlu dikekalkan antara 3-5 ikan tilapia setiap satu meter persegi bagi ikan tilapia kecil dan 1-3 ikan tilapia setiap satu meter persegi bagi ikan tilapia besar.

Selain melaraskan kepadatan ikan, ia juga perlu memberi perhatian kepada faktor persekitaran seperti kualiti air, suhu air, dan paras oksigen di dalam air.

Kualiti air yang buruk dan paras oksigen yang rendah boleh menyebabkan kematian ikan, terutamanya jika ikan disimpan pada ketumpatan yang terlalu tinggi.

Akhir Kalam

Kesimpulannya, kematian ikan tilapia boleh disebabkan oleh beberapa faktor seperti kualiti air yang kurang baik, penyakit, atau keadaan persekitaran yang tidak sesuai.

Sebagai pemilik atau penternak ikan tilapia, adalah penting untuk memahami punca kematian ikan dan apakah tindakan yang perlu diambil untuk menangani masalah tersebut.

Belajar Sesuatu?

Adakah artikel ini dapat memberi input kepada anda tentang punca ikan tilapia mati? Rasa berminat untuk menternak ikan tilapia?

Jika anda inginkan lagi ilmu penternakan ikan tilapia, anda boleh baca perkongsian seorang penternak ini. Klik butang di bawah untuk baca. 

1 thought on “Punca Ikan Talapia Mati Dan Cara Untuk Mengatasi”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *